Realisations

Ulbeek cemetery

The former St Rochus Church in Ulbeek was deconsecrated in the 1950s and had remained unused for many years. The decision was taken to give the church a new lease of life, linking the nave to the nearby cemetery. To do this, holes were made in the side walls of the nave, and 20 double-vault windows installed. Moreover, 22 marble-faced columbarium niches, in two separate blocks, were installed in the west end of the church.

A glass roof was installed above the church's choir. A glassed-in walkway around the edge of the choir now gives visitors the chance to admire the archaeological remains of the previous Medieval church. The restoration of St Rochus Church in Ulbeek was awarded the Flemish Heritage Prize (Vlaamse Monumentenprijs) in 2012.

Constructor(s): 
PIT
Developer: 
Gemeentehuis van Wellen
Architect: 
Vantilt Houben bvba
Project duration: 
2010-2012