AB en Vuylsteke stomen Vlaamse 'Google campus' klaar

Antwerpse Bouwwerken en Vuylsteke staan in voor de bouw van het kantorencomplex O-Forty in Oostkamp, nabij Brugge. Met zijn 35.000 m² - inclusief parking - en diverse technische snufjes wordt O-Forty één van de grootste en meest innovatieve bedrijfssites in Vlaanderen. 
 
De eerste fase van de werken omvat de open ruwbouw van de gebouwen A en B, samen goed voor een oppervlakte van 8.500 m² en meteen de eerste twee gebouwen van een reeks van in totaal acht torens met zes verdiepingen. De bedrijfssite zal gefaseerd plaats bieden aan 800 werknemers uit de technologische en de IT-sector en beoogt zo de Vlaamse 'Google campus' te worden. 
 
Het project werd ontworpen door het gerenommeerde Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte en kan beschouwd worden als één van de eerste ‘slimme’ kantoorgebouwen in de regio. Verwarming en verlichting doven automatisch als een vergadering is afgelopen, een ‘slim’ ventilatiesysteem zal veel gezondere lucht door de vergaderzalen jagen dan normaal gezien gebeurt en vergadertafels zullen plaats ruimen voor ligzetels en ‘smart-working’-technologieën.
 
O-Forty wordt een bijna-energieneutraalproject, waarbij het minstens 10kWh/jaar/m² uit hernieuwbare energiebronnen zal halen dankzij een warmtepomp en 200 zonnepanelen. Er zal geen gasaansluiting zijn. Daarnaast komen er ook gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes, ondergrondse vergaderzalen, een keuken, een bar, patio’s en een eventruimte voor een honderdtal mensen. Via een nieuw ventilatiesysteem zal er in O-Forty straks bovendien 43 m³ frisse lucht door de gebouwen stromen, terwijl dat in traditionele kantoorgebouwen slecht 30 m³ is. De opening van het kantorencomplex is voorzien voor de zomer van 2019.