Oplevering van de gemengde toren The One in Brussel door Valens

In het hart van de Brusselse Europese wijk en op een boogscheut van de Europese Commissie werd het gebouw, dat zowel woningen, kantoren en handelszaken herbergt, net opgeleverd.

De toren The One werd gebouwd in opdracht van projectontwikkelaar Atenor en is het eerste gebouw dat werd opgetrokken in het kader van het Stadsproject Wet (SpW) van het Brussels Gewest voor de herontwikkeling van de Europese wijk.
The One beantwoordt in elk opzicht aan de doelstellingen van dit project om enerzijds de internationale zichtbaarheid van Brussel te verhogen door prestigekantoren te promoten en anderzijds de Europese wijk menselijker te maken door het bouwen van woningen aan te moedigen. 
 
Het gebouw bestaat uit twee verschillende, in elkaar grijpende delen, die zorgen voor een soort horizontale mix. De toren, die in werkelijkheid bestaat uit twee aparte aanpalende torens met een gedeelde fundering, biedt een mix van gebruiken binnen één geheel, hetzij als woning, als kantoor of als handelszaak.
 
The One werd bedacht door het architectenbureau Buro II & ARCHI+I en is vooral herkenbaar dankzij zijn dubbele hoogte, met aan de ene kant de woningen en aan de andere kant de kantoren. Hoewel er verschillende ingangen zijn, slaat het gebouw een brug tussen de traditionele tweedeling tussen kantoren en woningen en biedt het een subtiele overgang tussen beide. Het woongedeelte, dat de zuidgevel van de toren beslaat, geeft immers de indruk van een horizontale oriëntatie door de grote witte terrassen, terwijl de gevels aan de kantoorzijde een progressieve kleurverandering vertonen van wit naar antracietgrijs. 
 
De woningen zijn verdeeld over 20 verdiepingen en beslaan in totaal 7 900 m2. De 97 appartementen, gaande van studio’s tot appartementen met 3 kamers, werden verkocht in het deel van de 73 meter hoge toren dat uitgeeft op de Jacques de Lalaingstraat. 
 
Het kantoorgedeelte ter hoogte van de Wetstraat is 94 meter hoog. De vloeroppervlakte van 29 250 m2 wordt ingenomen door een ruime lobby op straatniveau met een plafond van 8 meter hoog en door de talrijke dynamische kantoorruimtes die verspreid zijn over 22 verdiepingen. Het volledige kantoorgedeelte werd afgelopen december door Atenor verkocht aan de Duitse beleggingsmaatschappij Deka Immobilien Investment Gmbh. 
 
Verder werd er voor 650 m2 aan winkeloppervlakte geïntegreerd in de basis van de toren. Deze lokalen bestaan uit moduleerbare handelsruimten en zullen de Europese wijk nieuw leven inblazen. 
 
Tot slot heeft het gebouw ook 160 parkeerplaatsen verspreid over 3 niveaus. Het eerste niveau met 52 plaatsen is voorbehouden aan de eigenaars van de woningen. De twee bijkomende niveaus zijn voorbehouden voor de gebruikers van het kantoorgedeelte. Er worden ook fietsenstallingen ter beschikking gesteld.
 
Het kantoorgebouw beoogt energiepassief te zijn, met een zeer laag verbruik. Het wil het certificaat voor passiefbouw (2007) behalen dankzij de aandacht die werd besteed aan de energieprestatie van de gebouwschil en aan het beheer van de verlichting. 44 % van de totale oppervlakte van de gevels bestaat immers uit glas. Op deze beglaasde gevels werden afhankelijk van de geveloriëntatie ofwel horizontale, ofwel verticale zonneweringen geplaatst, die een maximale natuurlijke lichtinval toelaten. De zeer performante isolatie van het gebouw, de compactheid ervan, het beheer van de externe aanvoer en de optimalisering van de verwarmings- en koeltechnieken door het gebruik van regenwater in het koelnet dragen eveneens bij tot deze passiviteit.