Realisaties

Gevangenis van Marche-en-Famenne

Gevangenis in Marche-en-Famenne. 

De THV Valens-Duchene heeft de werken voor de gevangenis in Marche-en-Famenne beëindigd binnen de contractuele termijn. Ook Collignon en Reynders waren als onderaannemer betrokken. In het kader van de DBFM-overeenkomst (ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden) blijven Eiffage Benelux en Fexim (onderhoud) nog 25 jaar aanwezig op de site.

De gevangenis is één van de meest moderne gevangenissen in Europa, bestemd voor 312 gevangenen waaronder 12 vrouwen met zowel een humane detentie als een moderne en strenge beveiliging. Het gebouw werd op duurzame wijze ontworpen en is erg energiezuinig.

Het gevangeniscomplex bestaat uit een inkomgebouw met strafuitvoeringsrechtbank, een bezoekersgebouw, een centrale rotonde met daarrond vier cellenblokken en een gebouw met leslokalen, bibliotheek, en sportzaal. Tussen de blokken zijn er twee wandelingen met sportterreinen. Verder zijn er nog een centrale keuken, werkateliers voor de gevangenen en een gebouw voor de gevangenisadministratie.

De gevangenis werd ingehuldigd op 17 oktober 2013 in aanwezigheid van de Premier Elio Di Rupo en van Minister van Justitie, Annemie Turtelboom.

Aannemer(s): 
Valens, Duchene, Reynders, etc.
Bouwheer: 
Régie des Bâtiments
Architect: 
CERAU – SCAU Architects Partners
Duur van de werf: 
26/10/2011 - 30/09/2013