Realisaties

Up-Site in Brussel

Het project legt de nadruk op de vernieuwende en doeltreffende technieken voor duurzame ontwikkeling. In die geest hebben de ontwerpers met name gekozen voor de recuperatie van regenwater, de isolatie van de buitenmuren, de warmtekrachtkoppeling om in de elektriciteitsbehoeven te voorzien, het gebruik van de warmtecapaciteit van het kanaalwater en de plaatsing van groendaken die geschikt zijn voor de warmte-en geluidsisolatie van de gebouwen.

  • 140 m hoge woontoren, benedenverdieping + 42 verdiepingen = 42.000 m²
  • (255 appartementen)
  • Villaflats: 4 gebouwen, benedenverdieping + 8 = 13.000 m² (106 appartementen)
  • Winkels (benedenverdiepingen van de woongebouwen) = 2.000 m²
  • Kantoren : 4 gebouwen, benedenverdiepingen + 7 : 29.500 m²
  • Kelderverdiepingen: 3 verdiepingen = 36.000 m²
  • Totale oppervlakte : 122.500 m².

Deze prestigieuze gebouwen zullen eveneens over een aantal diensten « op maat » beschikken, zoals een conciërgewoning, een zwembad, een Spa & Wellnesscentrum, een privébioscoop, restaurants, een speelruimte voor de kinderen, …

De appartementen werden ontworpen volgens de strengste duurzame normen en zullen 30 % energiebesparing opleveren in vergelijking met standard appartementen. De oriëntatie van de toren werd eveneens bestudeerd om hinder van wind (lawaai, tocht) of zonneschijn (slagschaduw) te voorkomen.

Het skelet van de verschillende gebouwen is in beton (gewapend, voorgespannen of hogesterktebeton). De gevels zijn in natuursteen met aluminium raamwerken voor de toren, in pleisterlaag op isolatielaag met aluminium raamwerken voor de villaflats en voor de kantoren.

Aannemer(s): 
VALENS in THV
Bouwheer: 
Build Up
Architect: 
Ateliers Lion / A.2R.C
Duur van de werf: 
31.03.2011 – 02.06.2014