Realisaties

Verbouwing van het Sportpaleis in Antwerpen

Diegenen die in de zomer 2011 via de Ring rond Antwerpen richting Nederland reden, is het zeker opgevallen dat er 14 wapperde vlaggen met het Eiffage logo op het nieuwe blauwe energiedak van het Sportpaleis staan. Het Sportpaleis daterend van 1933 is inmiddels een door iedereen gekende muziektempel en wordt drastisch gerenoveerd. Nadat het dak werd vernieuwd, werd tijdens de zomermaanden door Antwerpse Bouwwerken in een spoedtempo een nieuw balkon gebouwd. De oude balkons waren zo steil dat een aantal bezoekers de trappen van het balkon niet durfden te nemen. Tijdens de beperkte termijn van drie maanden werden de oude balkons afgebroken en vervangen door circa 1000 ton constructiestaal en 450 m³ prefabbeton. De hellingsgraad werd aangepast wat het comfort en de zichtlijn ten goede komt, maar tevens levert dit een winst op van 1332 zitplaatsen. De nieuwe betonnen tribunes met onderliggende staalstructuur zijn antracietgrijs en werden afgewerkt met een balustrade die tevens dienst doet als lichtkrant.

De derde fase werd in september 2013 afgerond.

Enkele cijfers na derde fase – In totaal:

  • 500 bijkomende funderingspalen ;
  • Meer dan 120 rij banken = 1.330 m³ beton, 8,7 km lengte;
  • Meer dan 3.500 m³betonschaal, platen, balken;
  • Meer dan 1.400 ton stalen (balken, staalconstructie, wapening, dakstructuren).

Een omvang van:

met podium: 15.089 zitplaatsen of 19.918 plaatsten met staande plaatsen in het centrale plein.

Totale omvang als het ovaal helemaal gebruikt wordt: 18.575 – 23.001 personen.

Aannemer(s): 
Antwerpse Bouwwerken
Bouwheer: 
Antwerps Sportpaleis nv
Architect: 
ABV+ architecten bvba
Duur van de werf: 
04/03/2011 – 18/09/2013