Realisaties

Villa Empain in Brussel

De sinds 1995 verwaarloosde Villa Empain, gelegen aan de F. Rooseveltlaan 67 in Brussel, is eigendom van de Robert Boghossian-stichting, die er een centrum voor dialoog tussen culturen heeft geopend : “een centrum, toegankelijk voor het publiek, van dialoog tussen de verschillende westerse en oosterse culturen”.

Dit gebouw werd oorspronkelijk gebouwd in1930 en werd in 2007 geklasseerd. Bovendien wordt Villa Empain beschouwd als een van de mooiste meesterwerken van de art-deco-architectuur in Brussel. In 1930 liet de toen 21-jarige Baron Louis Empain dit voornaam herenhuis met een oppervlakte van 2.500 m2 bouwen, onder leiding van architect Michel Polak (Résidence Palace).

Deze luxueuze, monumentale villa met vier gevels in gepolijst graniet bevat ook een zwembad met een pergola en een portierswoning. De verscheidenheid en de kwaliteit van het gebruikte materiaal alsook de verfijnde details hebben van in het begin bijgedragen tot de patrimoniale waarde van de villa. Zo gebruikte men: marmer, graniet, brons, gietijzer, glas-in-loodramen, blauw mozaïekwerk, gebrandschilderde ramen en fijne houtsoorten.

Valens in tijdelijke handelsvennootschap heeft dit meesterwerk ter harte genomen en in zijn pracht van weleer hersteld, door het met hetzelfde materiaal te restaureren.

Aannemer(s): 
Valens in THV
Bouwheer: 
Stichting Robert Boghossian, Brussel
Architect: 
Metzger & Associés Architecture (Ma²) - Bruxelles
Duur van de werf: 
27/10/2008 -12/2009