Nieuws

Hoofdsynagoge Antwerpen

Antwerpse synagoge in ere hersteld

Meer dan honderd jaar na zijn bouw was de Antwerpse hoofdsynagoge toe aan een grondige renovatie. De bestaande glas-in-loodramen en koepels vertoonden ernstige beschadigingen, er waren geen voorzieningen voor brandveiligheid en het dak lekte op verschillende plaatsen. In samenwerking met architectenbureau Vanhecke & Suls, vatte PIT in 2019 de werken aan om het monument haar grandeur terug te geven.

De voorgevel werd waar nodig hersteld en hervoegd en de volledige gevel gereinigd en zo in ere hersteld. Ook de achtergevels werden onder handen genomen. “Deze hebben we opnieuw bepleisterd en er daarna voegen uitgeslepen om de originele zandsteenimitatie na te maken”, geeft Erik Van Waes (projectleider PIT Antwerpen) aan. “We hebben meer dan 3 000 m voegen met het penseel ingeschilderd.” Binnenin het gebouw werden de originele materialen zo veel mogelijk hergebruikt: de parketvloer werd grotendeels gerecupereerd, herplaatst en aangevuld met nieuwe stroken. Al het parket werd opgeschuurd en afgewerkt met een vernislaag.

Naast het gebouw, hadden ook de muurschilderingen, kandelaars en lusters een opknapbeurt nodig. “Deze waren enorm geoxideerd en vertoonden kleurafwijkingen. De opfrissing nam enorm veel tijd in beslag: de drie grootste lusters, die boven de middenbeuk hangen, tellen elk 48 armen en meer dan tweehonderd onderdelen. Een huzarenstukje”, besluit Erik Van Waes.