Nieuws

RTBF Media Square

De THV Valbesina wint contract voor de bouw van het RTBF Media Square

Het contract voor de bouw van het RTBF Media Square, ter waarde van circa 100 miljoen euro, werd in mei 2020 toegekend aan de joint venture Valbesina, die VALENS, BESIX en In Advance verenigt.

Het project is ontworpen door MDW Architecten en V+ en maakt deel uit van de transformatie van de Reyerswijk en het ontwikkelingsplan voor het mediapark.brussels. Met een bruto oppervlakte van 65.000 m² bestaat het RTBF Media Square uit twee gebouwen, waaronder een hoofdgebouw van zeven verdiepingen en een logistiek gebouw van twee verdiepingen.

De gevels van het hoofdgebouw, die enigszins hol zijn, combineren verschillende materialen, waaronder hout, aluminium en staal. Het is een passiefgebouw met 250 m² zonnepanelen, groene daken en groene ruimten op de binnenplaats. Bovendien voldoet het aan bijzonder veeleisende EPB-criteria en akoestische normen. In het gebouw komen de radio- en televisiestudio’s, de vergaderzalen, het restaurant en de redactieruimte, overhangend aan een groot glazen dak.

Als technologisch vooruitstrevend project, zal het RTBF Media Square een 100% BIM-project zijn, d.w.z. dat het volledige 3D-model wordt gebruikt voor zowel het ontwerp en de uitvoering van het gebouw als, op langere termijn, voor de exploitatie en het onderhoud ervan.

De werkzaamheden zijn in de nazomer van 2020 begonnen en zullen in de eerste helft van 2023 worden afgerond.

Pierre Wéry, Gedelegeerd bestuurder van VALENS: “We zijn erg blij om met de bouw van het Media Square te beginnen. Deel uitmaken van dit prachtige project maakt VALENS en haar teams, die het samen met de BESIX- en In Advance-teams uitvoeren, enorm trots.”

Mark Beyst, Directeur BESIX Vlaanderen & Brussel: “BESIX Groep is erg trots om deel te nemen aan de aanleg van het RTBF Media Square. RTBF zal in de toekomst een hoogwaardig gebouw hebben, dat zowel functioneel als comfortabel zal zijn. We zijn ook blij met de kwaliteit van de samenwerking die voor dit project is opgezet met onze partners Valens en In Advance.”

Over VALENS

VALENS heeft als algemene aannemer in Gebouwen en Burgerlijke Bouwkunde diverse emblematische projecten gerealiseerd zoals het Chirec-ziekenhuis in Oudergem, de The One-toren in de Europese wijk en de renovatie van de Hallepoorttunnel in Brussel. Momenteel bouwt VALENS in THV de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis.

VALENS maakt deel uit van de Belgische holding Eiffage Benelux, die op haar beurt behoort tot de Franse groep Eiffage, één van de Europese leiders in bouw en concessies. Eiffage is actief in de bouw, vastgoed en ontwikkeling, burgerlijke bouwkunde, metaal- en wegenbouw, energiesystemen en concessies. De groep steunt op de ervaring van meer dan 72.500 medewerkers en realiseerde in 2019 een omzet van 18,1 miljard euro.

Meer info op http://www.valens.eu.

Over BESIX

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, voornamelijk in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. Onder de emblematische projecten zijn de bijdragen aan de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, het Grand Egyptian Museum op het plateau van de piramides van Gizeh en het Belgische onderzoeksstation Prinses Elisabeth Antarctica.

In Brussel hebben BESIX en haar filialen bijgedragen aan een aantal emblematische projecten, waaronder de bouw van het Europees Parlement, de renovatie van het Atomium en de uitbreiding van de installaties op de luchthaven van Brussel-Nationaal. Veertig jaar geleden was het ook een dochteronderneming van BESIX, het bedrijf Vanhout, dat de Reyers-toren, de telecommunicatietoren van de Belgische nationale televisiezenders, de RTBF en de VRT bouwde.

Meer info op www.besix.com.

RTBF Media Square

RTBF Square