Nieuws

Eiffage en Enshore Subsea tekenen in consortium een contract van €192 miljoen voor de installatie van onderzeese elektriciteitskabels in Dakar, Senegal

Eiffage, via Herbosch-Kiere (dochteronderneming van Eiffage Benelux) in een 50/50 joint venture met Enshore Subsea (een toonaangevend onderzees engineeringbedrijf uit het
Verenigd Koninkrijk), heeft een EPCI-contract getekend met MCA-Sénégal II voor het ontwerp, de productie en de installatie van onderzeese elektriciteitskabels in Dakar, Senegal.

Met een totale waarde van $205 miljoen (€192 miljoen*) voorziet het project in de behoefte om de infrastructuur van het hoogspanningsnetwerk in Dakar en omgeving te verbeteren. Het is een van de projecten die worden ontwikkeld in het kader van het Senegal Power Compact-programma (een overeenkomst tot investeringssteun tussen Senegal en de Verenigde Staten), dat tot doel heeft inclusieve economische groei te genereren en de armoede in Senegal terug te dringen. MCA-Sénégal II is de nationale overheidsorganisatie die het beheer van het programma op zich neemt.

Herbosch-Kiere en Enshore Subsea zullen offshore twee 225 kV stroomkabels van elk 16 kilometer lang installeren, plus zes 225 kV kabels van twee kilometer op land, die de westkust (Rive Bel Air) en de oostkust (Cap des Biches) van de baai van Dakar met elkaar verbinden. De offshore-werkzaamheden beginnen in oktober 2023 en voorzien voltooid te zijn tegen het einde van 2025.

Het project vereist de mobilisatie van de twee bedrijven voor het graven van sleuven, waarin leidingen van polyethyleen met hoge dichtheid zullen worden gelegd. Zodra de kabels zijn geïnstalleerd, worden de sleuven weer opgevuld, waarbij de kabels worden ingegraven om ze te beschermen. Bij de werkzaamheden zullen twee schepen worden ingezet: het ponton Gaverland en het zelfvarende multifunctionele schip Atlantis.

Tegelijkertijd zal Eiffage Sénégal verantwoordelijk zijn voor de civieltechnische werken aan land in de buurt van Rive Bel Air, terwijl Eiffage Énergie Systèmes de kabels aan land zal installeren.

 

*Wisselkoers op 12 september, 2023 v 1.07 USD per EUR.

Over Eiffage
Eiffage is een van de toonaangevende bouw- en concessiebedrijven in Europa. De activiteiten van de Groep zijn georganiseerd rond de volgende business lines: bouw, vastgoed en stadsontwikkeling, burgerlijke bouwkunde, metaal, wegen, energie en concessies. Dankzij de ervaring van meer dan 76.300 medewerkers genereerde Eiffage in 2022 een omzet van €20,3 miljard, waarvan 30% buiten Frankrijk.

Over Herbosch-Kiere
Herbosch-Kiere is al meer dan 100 jaar gespecialiseerd in haven-, rivier- en maritieme werken. Haar werkplaats in de haven van Antwerpen is de ideale uitvalsbasis voor projecten over de hele wereld. Herbosch-Kiere investeert permanent in gespecialiseerd materieel zoals schepen, hefeilanden en zowel drijvend als niet-varend materieel. Daarnaast zorgt de vakbekwaamheid, dynamiek en creativiteit van haar medewerkers ervoor dat Herbosch-Kiere complexe en prestigieuze uitdagingen aankan. In de loop der jaren heeft Herbosch-Kiere haar activiteiten uitgebreid met milieuwerkzaamheden, de aanleg en exploitatie van stortplaatsen en bodemsanering.

Over Enshore Subsea
Enshore Subsea is een wereldwijd toonaangevende kabelinstallatie, engineering en project management specialist, toegewijd aan het stimuleren van vooruitgang in de duurzame energie sector en het leveren van duurzame, innovatieve projecten wereldwijd. Met een diepgaande toewijding aan veiligheid, kwaliteit en verantwoordelijkheid voor het milieu, maakt Enshore Subsea gebruik van geavanceerde technologieën en expertise om elke stap van elk ondernomen project te leiden.

Perscontacten

EIFFAGE

Marguerite Richebé

Tel: +33 1 71 59 51 02

marguerite.richebe@eiffage.com

HERBOSCH-KIERE

Pauline Debière

Tel: +324 91 23 12 21

Pauline.Debiere@eiffage.com