Nieuws

The First Brussel

Eiffage geeft The First in Brussel facelift

Van oktober 2020 tot december 2022 ondergaat The First – een groot kantoorgebouw in hartje Brussel – een grondige renovatie. Het pand grenst aan de Frère-Orbansquare, een mooi stukje groen in de prestigieuze Europese wijk, en vraagt volgens bevoegd projectontwikkelaar Eaglestone om een nieuwe wind. Teams van Valens, ARFI (voor de asbestverwijdering) en Collignon (Eiffage Énergie Systèmes), drie filialen van Eiffage in de Benelux, werken naadloos samen tijdens dit project dat gepaard gaat met verschillende uitdagingen.

Innovatief & duurzaam project

Eaglestone mikt op een herpositionering van het 8.000 m² grote kantoorgebouw als een hoogwaardig, innovatief gebouw dat voldoet aan de behoeften van het nieuwe werken. Niet alleen de werknemer anno 2021 staat centraal, ook op het vlak van hedendaagse milieuverwachtingen zien ze het groots: het gebouw zal voldoen aan de meest geavanceerde milieuvereisten met een BREEAM Excellent-certificaat op zak. Daarbij zal het gebouw draaien op zonne-energie, met zonnepanelen op het dak en op de gevels. De watervoorziening voor het sanitair zal gebeuren via waterrecuperatie met een tank. Dit volgens een systeem van evapotranspiratie, waarvoor aan de achterzijde van het gebouw een vijver wordt aangelegd en waarbij de overloop van de tank zal dienen voor het verkrijgen van helder dakwater en de zuivering van verontreinigd water uit de omgeving en van de weg. Gezien die BREEAM-aanpak, en de stedenbouwkundige vergunning die het aantal parkeerplaatsen in Brussel beperkt, zullen na de renovatie 50 van de 140 parkeerplaatsen overblijven. 

Extra hindernis

Er is nog wel een bijzondere uitdaging: de aanwezigheid van een industriële huurder (uit de telecomsector) tijdens de renovatie. Deze blijft aanwezig in het gebouw tijdens de werken, waardoor de diverse technieken van het datacenter actief moeten blijven en beschermd moeten worden tegen elke infiltratie van water, stof en trillingen tijdens de sloopwerken aan het dak.

Anderzijds vraagt ook de verhoging van twee verdiepingen in een gemengde structuur (hout, metaal en beton) en de afbraak van de voorgevel met behoud van de dragende schil om de nodige inspanningen van de teams. Het project is wederom een mooi voorbeeld van de synergie binnen Eiffage. De verschillende teams leveren ieder hun bijdrage. Op een mooi resultaat in 2022!

Realisatie: Valens – ARFI – Collignon
Ontwikkelaar: Eaglestone
Architect: Assar Architects
Bouwperiode: 10/2020 – 12/2022
Bedrag van de werken: 14,5 M€

Over Eiffage Benelux

Eiffage Benelux maakt deel uit van de Groep Eiffage, één van de Europese leiders in bouw en concessies, die de complementaire activiteiten van gebiedsontwikkeling, vastgoedpromotie, bouw, burgerlijke bouwkunde, infrastructuur en wegen, energiesystemen en concessies uitvoert. Eiffage Benelux is via haar veertien filialen actief in gebouwen, burgerlijke bouwkunde, vastgoedpromotie, waterbouwkundige- en milieuwerken, schrijnwerk en industriële werken. Steunend op de ervaring van haar 2.000 medewerkers, realiseerde Eiffage Benelux in 2020 een omzet van 645 miljoen euro.

Meer info op www.eiffagebenelux.com.
Volg Eiffage Benelux op LinkedIn.

Over Valens

VALENS heeft als algemene aannemer in Gebouwen en Burgerlijke Bouwkunde diverse emblematische projecten gerealiseerd zoals het CHIREC-ziekenhuis in Oudergem, de The One-toren in de Europese wijk en de renovatie van de Hallepoorttunnel in Brussel. Momenteel bouwt VALENS in THV de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis en de nieuwe hoofdzetel van de RTBF. VALENS is het Brusselse filiaal van Eiffage Benelux, telt 230 medewerkers en heeft een jaarlijkse omzet van 100 miljoen euro.

Meer info op http://www.valens.eu.
Volg Valens op LinkedIn.

Over Collignon

Collignon is gespecialiseerd in de studie, het ontwerp, de plaatsing en het onderhoud van elektrische, HVAC- en industriële installaties en behoort tot Eiffage Energie Systèmes, de energietak van de Eiffage-Groep. Het is gevestigd in Erezée, Grâce-Hollogne en Nijvel en kan terugvallen op de expertise van ongeveer 300 medewerkers. Enkele ambitieuze door Collignon uitgevoerde projecten zijn de realisatie van de technische installaties (elektriciteit-HVAC-beveiliging) van het logistieke centrum Galileo in Libin; de installatie van een geïntegreerd videobewakingssysteem, personenteller en verlichtingssysteem in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel en de verlichting van de nieuwe ringweg rond Couvin en 3 knooppunten.

Meer info op www.collignon.net.

The First Brussel

The First Brussel

The First park Brussel

Picture credits: Assar Architects