Nieuws

Herbosch-Kiere - Klapeida

Herbosch-Kiere en Hecker Bau tekenen contract voor het verstevigen van havendammen in de haven van Klaipėda, Litouwen

Een joint-venture van Herbosch-Kiere en Duits bedrijf Hecker Bau ontving begin september het definitieve contract voor het herstellen en verstevigen van twee havendammen in de haven van Klaipéda in Litouwen. De haven van Klaipéda maakt meer dan 40 miljoen euro vrij voor dit project. De werken starten in maart 2021 en zullen ongeveer twee jaar duren. Het is de eerste opdracht in Litouwen voor beide bedrijven.

De havendammen werden gebouwd tussen 1834 en 1861 en zijn dringend aan renovatie toe. De twee dammen hebben samen een lengte van meer dan 2 kilometer.

De renovatiewerken bestaan er voornamelijk in om op gecoördineerde wijze oude steenbedding te verwijderen en vervolgens een nieuwe beschermlaag van stenen in verschillende gewichten en formaten te installeren. In totaal zal een hoeveelheid van meer dan 400,000 ton aan stenen geïnstalleerd worden. Uit bestaande delen van de havendammen zullen tetrapods met een gewicht van 25 ton en betonnen kubussen tot 40 ton zwaar worden hergebruikt in het nieuwe design. Verder wordt er eveneens een nieuwe stalen combiwand van damplanken en buispalen geïnstalleerd die onder water wordt verankerd. Ook de betonnen bovenlaag van de dammen worden onder handen genomen en er zullen bijhorende baggerwerken uitgevoerd worden.

Klaipéda Sea Port in Litouwen wil tussen 2020 en 2023 maar liefst 352 miljoen euro investeren in haveninfrastructuur en baggerwerkzaamheden. Het doel is om de haven veiliger en concurrentiëler te maken. Bovendien wil de haven in de toekomst beschikbaar zijn voor grotere schepen.

Benny De Sutter, CEO van Herbosch-Kiere: “We zijn verheugd dat we het contract ontvangen hebben voor de herstelling van de havendammen van Klaipéda en dat we met Hecker Bau kunnen samenwerken. Het is dankzij onze Vlaamse expertise in de waterbouw en inzet van eigen materieel en schepen dat we dit contract hebben binnengehaald.”

Christoph Wellendorf, CEO van Hecker Bau: “We zijn overtuigd dat wij de ideale partner zijn voor Herbosch-Kiere, gezien onze vele en succesvolle activiteiten in de maritieme sector. Onze eigen vloot, opgeleid personeel en ervaren ingenieurs zijn onze belangrijkste troeven. Samen met Herbosch-Kiere breiden we onze activiteiten uit in de Baltische regio en kijken we uit naar een constructieve samenwerking.”

Over Herbosch-Kiere
Herbosch-Kiere heeft ruim 100 jaar ervaring in haven-, rivier-, en maritieme werken. Haar zetel in de Haven van Antwerpen vormt daarbij de ideale uitvalbasis om werkzaamheden uit te voeren over de hele wereld. Herbosch-Kiere investeert voortdurend in specifieke uitrusting zoals schepen, hefeilanden en zowel drijvend als niet drijvend materieel. Daarnaast zorgt de hoge vakbekwaamheid, het dynamisme en de creativiteit van het personeel er voor dat Herbosch-Kiere complexe en prestigieuze uitdagingen kan aangaan. In de loop der jaren verrijkte Herbosch-Kiere haar activiteiten met het uitvoeren van milieugebonden werken, het bouwen en exploiteren van stortplaatsen en bodemsaneringen. – www.herbosch-kiere.be

Over Hecker Bau
Al meer dan 150 jaar ligt de kerncompetentie in de havenbouw en oplossingen voor de kust: sluizen, containerterminals, infrastructuurprojecten, offshore constructies, pieren & steigers, bruggen, havens en funderingen. Met een jarenlange ervaring in technische en commerciële projectplanning voert Hecker Bau al decennia lang met succes havenbouwprojecten en diverse funderingswerken uit. Sinds 2012 maakt Hecker Bau deel uit van de Depenbrock Group.
Kracht van een lange traditie. Ons verhaal is belangrijk voor ons en we blijven ons ontwikkelen in de beste Hanze-traditie door onze klanten te ondersteunen met innovatieve oplossingen. Met eigen personeel en materieel zijn wij in staat de uitdagingen van nationale en internationale projecten aan te gaan. Onze medewerkers hebben een gemeenschappelijk doel: de beste technische en economische oplossingen creëren voor onze klanten.