Nieuws

Hoofdzetel BNP Paribas Fortis: oplevering van een iconisch kantoorgebouw

Na vier jaar van intense werkzaamheden, is Eiffage Benelux verheugd de oplevering van het emblematische nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis te kunnen aankondigen. De nieuwe hoofdzetel is gelegen op de Warandeberg in hartje Brussel, goed voor een oppervlakte van ruim 100.000 m² en ontworpen als een passief gebouw dat beantwoordt aan de hoogste normen inzake innovatie en milieuprestaties.

Architectonisch pareltje
De architectuur, ontworpen door Baumschlager Eberle Architekten, Styfhals & Partners en Jasper-Eyers, bestaat uit een gedurfde, futuristische gevel opgetrokken uit verticale kolommen vervaardigd uit wit geprefabriceerd beton, dat samengesteld is uit groene mineralen. Dit exoskelet is een zelfdragende structuur waarachter zich een glazen gevel bevindt. De groene mineralen, aangevoerd vanuit een Noorse steengroeve, dragen bij aan het unieke karakter van elke kolom en geven de gevel een minerale touch die verandert van aanblik onder invloed van natuurlijk licht.

Bouwteam-formule voor verhoogde efficiëntie
Een gebouw van deze omvang brengt uiteraard heel wat uitdagingen met zich mee. Eén daarvan was de manier van samenwerken in Bouwteam, waarbij de klant, architecten, studiebureaus en aannemers hand in hand werkten in ontwerp en uitvoering, om het project en de deadlines te optimaliseren. We kunnen spreken van een echt succes.

Duurzaam bouwen
Daarnaast kadert dit project perfect binnen de ambitie van de Groep om een leider te worden in koolstofarm bouwen. Zonnepanelen op het dak en seizoensopslag van thermische energie (STES) zetten het duurzame karakter van het project in de verf. De seizoensopslag garandeert het thermisch comfort van het gebouw, via een volume van 14.000 m³ water, opgeslagen in de ondergrondse verdiepingen en gekoppeld aan warmtepompen. De uitstekende luchtdichtheid van de behuizing in combinatie met het innovatieve, thermische comfortsysteem zorgt ervoor dat er niet moet teruggevallen worden op fossiele brandstoffen, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk. Het project wordt gecertificeerd met de duurzaamheidscertificaten BREEAM ‘Excellent’ en ‘Passive House’.

Terugblikken met trots
Nu het project binnen de vastgelegde termijn en naar volledige tevredenheid van de klant werd afgewerkt, overheerst een gevoel van fierheid.

Christophe Van Ophem – CEO Eiffage Benelux:

We zijn erg trots dat we dit iconische gebouw hebben gebouwd. We versterken met deze oplevering onze positie als belangrijke speler in de Benelux en bevestigen dat we in de wieg gelegd zijn voor grootschalige bouwprojecten met een uiterst lage CO2-impact, wat perfect kadert binnen onze ambitie om een leider te worden op het vlak van koolstofarm bouwen. Dit succes is het resultaat van een uitstekende samenwerking met de bank BNP Paribas Fortis, die ik dank voor het vertrouwen, met de architecten Baumschlager Eberle Architekten, Styfhals & Partners en Jaspers-Eyers, evenals met al onze partners, waaronder Besix. Het is door samenwerking in vertrouwen en transparantie dat we grootse prestaties kunnen leveren, daar is dit project het bewijs van.”

Renaud D’Hondt – Projectdirecteur (Valens):

“Dit project is een meesterstuk, en met reden. In de eerste plaats is er de grootse omvang van het gebouw, waardoor het een van de grootste kantoorgebouwen in België is. Ook het niveau van de techniciteit en afwerking zijn subliem. Ik ben erg trots om een ​​project van zulke omvang te hebben geleid en ben vooral fier om met een team samengewerkt te hebben dat elke dag het beste van zichzelf gaf.”

Mark Beyst, General Manager Flanders-Brussels, BESIX Group:

Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis is een voorbeeld voor Brussel en combineert gedurfde architectuur met uitzonderlijke duurzaamheid in het historische stadscentrum. Besix is erg trots aan dit uitzonderlijke en veeleisende project te hebben mogen deelnemen. Het leverde BESIX Engineering, ons interne ontwerpbureau en onze partners ook de eerste prijs op bij de BIM Awards 2018, waarmee we onze digitale aanpak in het ontwerp en uitvoering van het gebouw erkend zagen. Tot slot wil ik onze partners, in het bijzonder Eiffage, en onze klant BNP Paribas Fortis bedanken voor hun vertrouwen en onze uitstekende samenwerking doorheen het project.”

Over het project

Details

  • Oppervlakte van 100.000 m²
  • 5 ondergrondse en 9 bovengrondse verdiepingen
  • Goed voor 4.100 werkplaatsen

Uitvoering
Valens (40%)
Duchêne (10%)
Eiffage Construction Grands Projets (20%)
Besix (30%)

Architecten
Baumschlager Eberle Architekten
Styfhals & Partners
Jaspers-Eyers Architects

BNPPF - intern

atrium BNPPF

Auditoire BNPPF

BNPPF - interieur