Nieuws

UZ Saint-Luc Brussel

Nieuw Psychiatrisch instituut voor het UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

De teams van VALENS halen het contract binnen voor de bouw van het psychiatrisch centrum voor het Saint-Luc ziekenhuis en Valisana in Sint-Lambrechts-Woluwe, gelegen op de campus van de UCLouvain. De werken vatten aan op 27 september 2021.

Het gaat om een gebouw van 18.000 m² verdeeld over zes niveaus, waar de activiteiten van het psychiatrisch ziekenhuis Valisana en de afdelingen voor volwassenen- en kinderpsychiatrie van het Universitair ziekenhuis Saint-Luc (met ondergrondse parking en sportzaal) zullen worden ondergebracht. Het instituut wordt zo een referentiegebouw in België op het vlak van psychiatrische zorg.

VALENS voert zowel de ruwbouw als de afwerkingen en technische inrichting uit. Het gebouw is ontworpen door het Belgische bureau MODULO in samenwerking met het Nederlandse bureau Gortemaker Algra Feenstra en het bureau voor speciale technieken en stabiliteitsontwerp ELLYPS. Het zal worden onderverdeeld in twee afdelingen, één voor kinderen en één voor volwassenen (met aparte eenheden voor Valisana en Saint-Luc).

De architectuur laat zich kenmerken door haar ovale vorm, wat de ruwbouwwerken complexer maakt. Daarnaast heeft de werf te kampen met heel wat milieu-voorschriften, zoals de bescherming van de Natura 2000-zone, een aangrenzende parkeerplaats, toegang tot het ziekenhuis, de auditoria en de nabijgelegen hogescholen. Ook de passage van de bus en het tegenoverliggende 5-sterrenhotel vormen bijkomende uitdagingen voor de teams van VALENS.

De bouw van het psychiatrisch instituut vormt het eerste hoofdstuk in het ‘Hôpital 2025-heropbouwprogramma‘ van het UZ Saint-Luc. Dit programma – dat in verschillende fasen verloopt – voorziet in de bouw van het Koning Albert II-instituut en de wederopbouw van de ziekenhuistoren.

Foto credits: © MODULO / GAF