Nieuws

VALENS zorgt met installatie van houten modulaire paviljoenen voor primeur in sociale huisvesting

VALENS stond op 19 april samen met nevenaannemer Lamcol in voor de installatie van een geprefabriceerde woonmodule in de Modelwijk in Laken. Het is het tweede gebouw in een reeks van drie met in totaal 20 kwaliteitswoningen. VALENS is het eerste bedrijf in België dat deze techniek van houten prefabricatie heeft toegepast in de sociale woningbouw.

De drie gebouwen, ontworpen door Het Bureau d’Études en Architectures Urbaines (BEAU), zijn samengesteld uit houten geprefabriceerde modules van hoge kwaliteit die vooraf in de fabriek door VALENS werden samengesteld en met speciale technieken werden uitgerust. Op die manier waren onze teams niet afhankelijk van de weersomstandigheden en kon het skelet snel in elkaar gezet worden en de bouwtijd met bijna de helft verminderd worden.

Het design & build-project, dat voor de huisvestingsmaatschappij van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt uitgevoerd, integreert twee structurele houtsystemen. Enerzijds gaat het om 3D-gefabriceerde modules (opgebouwd uit CLT) en anderzijds om 2D-gefabriceerde houtkaders.

De grote uitdaging van dit project lag in de voorbereiding. Alles moest van tevoren goed uitgedacht zijn zodat de prefabricatie en coördinatie tussen de fabriek en de werf perfect op elkaar was afgestemd. De werken werden opgestart in november 2020 en zullen eind 2021 worden afgerond.

Pierre Wéry, CEO VALENS over de installatie van de houten modulaire paviljoenen: “Dit zeer ambitieuze project is bijzonder op verschillende vlakken: zo ligt het enerzijds volledig in lijn met de ambities van VALENS en Eiffage op het gebied van koolstofarme projecten en laat het ons anderzijds toe om de doelstellingen binnen de circulaire economie met succes na te streven. Zo maken de gebruikte materialen recyclage (voornamelijk via hout) mogelijk en kan ook het concept herhaaldelijk toegepast worden. Dit thema is voor VALENS, dat eerder een Be Circular-award ontving, dan ook zeer belangrijk.”

Proficiat aan onze teams voor deze iconische verwezenlijking! Op naar vele mooie realisaties binnen het domein van koolstofarm bouwen!

Pavillons bois

Pavillons Bois

Picture Credits: Marc Detiffe