Eiffage heeft het genoegen aan te kondigen dat het consortium Eiffage-AXA Belgium werd aangewezen als voorkeursbieder voor de concurrentiedialoog « Fase 1A van de Ontwikkeling van de Josaphat-site » in Schaarbeek.
Het project heeft een oppervlakte van ongeveer 4 ha en voorziet in de bouw van 509 woningen: 246 particuliere woningen en 263 publieke woningen, waarvan 135 sociale huurwoningen (BGHM), 105 middelgrote woningen (citydev.brussels) en 23 sociale koopwoningen (Woningfonds).
Om de bewoners dichter bij de natuur te brengen, voorziet het project de gebouwen in het midden van een park onder te brengen, om zo het dagelijkse leven en de focus op biodiversiteit op elkaar af te stemmen.
Meer dan 2,3 ha groene openbare ruimte bieden de bewoners een omgeving waarin gezelligheid en diversiteit samengaan. Winkels, economische activiteiten en een brasserie met terras zorgen voor een unieke identiteit en een sterke sociale verankering.
De centrale tuin, waar ruimte is voor fruitbomen en plantenbakken, wordt een gezellige ontmoetingsplaats waar bewoners evenementen kunnen organiseren.
Het project wordt gekenmerkt door een kwalitatieve en sobere architectuur, waarbij het materiaal van gerecycleerde bakstenen een tegenwicht vormt voor de overvloedige vegetatie.
Via een brede waaier aan woningtypes, met een focus op openbare woningen, wordt op gediversifieerde wijze voldaan aan de behoeften van de Brusselaars. De sterke samenhang tussen vrije, gesubsidieerde en sociale huisvesting streeft naar het evenwicht van onze hoofdstad waar gelijkheid, het ontmoeten van mensen en solidariteit centraal staan.
Door de opwarming van de aarde zullen hittegolven de komende decennia toenemen. Om het fenomeen van Urban Heat Islands tegen te gaan, zullen vegetatie en zorgvuldig beheer van regen- en ‘grijs water’ in deze nieuwe wijk een microklimaat enwarmtecomfort creëren.
De locatie garandeert de aanwezigheid van groene zones en een maximaal behouden doordringbaarheid.
De geplande circulaire visie in combinatie met een koolstofarme aanpak zal tijdens de bouw de uitstoot van meer dan 8.000 ton CO2 -equivalent voorkomen.
Het duurzame beheer, in combinatie met een proactieve benadering van recycling tijdens de volledige duur van het project, zal de CO2-uitstoot met meer dan 340 ton CO2-equivalent per jaar verminderen en het drinkwaterverbruik jaarlijks met meer dan 30.000 m³ doen dalen.
Op een locatie die momenteel niet toegankelijk is voor het publiek, staat het project garant voor zero-liter waterafvoer op 30 jaar, is het koolstofarm en een toonbeeld op het vlak van duurzaamheid. Het moedigt de actieve mobiliteit van de bewoners aan om de hedendaagse en toekomstige ambities waar te maken.
Een dergelijk project vereist een toonaangevend team voor zowel het ontwerp als de uitvoering. We opteerden hierbij voor een grotendeels Brussels team.
Wij danken onze partners A2RC Architects, ASAP, Biotope, Concepto, Karbon’, Office KGDVS, TVK, R²D² Architecture, Urban Water, VK Engineering en WALD, die ons in staat stelden een hoogwaardig project te ontwerpen.
Ten slotte danken wij de MSI, CityDev, de BGHM, het Woningfonds en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor hun vertrouwen.